Onze Stoffen

 

Onze stoffen, GOTS-gecertificeerd organisch linnen en hennep, worden gemaakt door producenten in België, Frankrijk en Spanje met respect voor het milieu. De producenten, meestal 4e generatie weverijen in familiebezit, worden erkend door de ‘Masters of Linen’. 


Waarom kiezen voor linnen?

Linnen is antibacterieel, niet-allergeen, vocht- en warmte-regulerend zodat het langer droog blijft en warm aanvoelt in de winter maar koel in de zomer. Linnen is ook extreem duurzaam. Vroeger werd het van generatie op generatie doorgegeven omdat het met het verstrijken van de tijd alleen maar beter wordt (flexibeler en soepeler). Naast deze voordelen is linnen ook 100% ecologisch. Linnen is geweven van ‘vlas’, een 100% plantaardige en veganistische vezel die geen irrigatie vereist (regenwater is genoeg!), noch synthetische producten zoals meststoffen, herbiciden of fungiciden. Eén hectare vlas houdt 3,7 ton CO2 vast. Vlas respecteert het milieu en behoudt het land. Lijnzaad wordt geplant tussen 15 maart en 15 april en het duurt 100 dagen om tot 1 meter te groeien op welk punt het gewas bloeit (wat slechts een paar uur duurt). Het gewas wordt niet geoogst maar opgetrokken en vervolgens in doeken gelegd. Dit vindt plaats in juli. In augustus vindt het transformatieproces van plant naar vezel plaats met behulp van zon, dauw en regen; de vezelige huid wordt losgemaakt van het centrale hout. De tweede fase vereist mechanische scheiding, waarbij een proces wordt gebruikt dat 'zwingelen' wordt genoemd, gevolgd door kammen en tenslotte spinnen om de vezel in garen te transformeren. Het garen wordt dan geweven of gebreid.

Waarom kiezen voor hennep?

Hennep is een biologisch afbreekbare plant die geen irrigatie of fytosanitaire behandelingen vereist. Het is van biologische oorsprong, hernieuwbaar en zero-waste (alle bijproducten kunnen worden gebruikt). Het heeft waardevolle natuurlijke eigenschappen; warmte regulerend, antibacterieel, schimmelwerend en insectenwerend. Biologische telers houden van hennep omdat het aan het einde van elk seizoen een onkruidvrije grond achterlaat. De kabel (externe cellulosevezel) wordt gescheiden van de schacht (het centrale, zachte deel van de stengel) door mechanische defibering, een proces dat weinig energie en geen chemische behandelingen gebruikt dankzij hoogwaardige industriële apparatuur en technische knowhow. Hennep wordt wereldwijd erkend om zijn milieukwaliteiten.